Motoronderhoud

Als je zelf het motoronderhoud wil doen dan is het verstandig on een werkplaatshandboek aan te schaffen van de motor die je bezit. De meeste bezoekers van deze website rijden een honda vfr, althans daar ga ik vanuit. Daarom geef ik ook alleen een deze honda vfr handleidingen link door. Hier kun je alle handboeken van de honda vfr’s vinden. Je moet zelf even kijken welke je precies nodig hebt. Heb je een andere motor gebruik dan Google om daar een handboek van te vinden. Denk er wel aan dat de meeste handboeken alleen in het Engels, Duits en Frans geschreven zijn. Als je geen van deze talen machtig bent dan is het erg lastig om hier informatie uit te halen en zou ik adviseren om een Nederlandse versie te kopen. Deze kun je ook gemakkelijk online vinden door te googelen. Een werkplaathandboek kost meestal tussen de 30 en 50 euro. Voor een motorliefhebber die graag zelf het onderhoud doet is dit niet te duur en dit kun je ook gemakkelijk terug verdienen.

In mijn blog zal ik bepaald onderhoud of reparaties gedetailleerder gaan omschrijven. Deze pagina is echter bedoelt voor het standaard onderhoud dat niet technisch is en wat een motorrijder zelf kan uitvoeren. Ook wordt hier ingegaan op punten waarop je moet letten.

afbeelding van werkboek van honda vfr

Bandenspanning

Heel belangrijk is de regelmatige controle van de bandenspanning. Hou je daarbij aan de opgave door de fabrikant. Dit zorgt voor een betere wegligging, kortere remweg en een langere levensduur van de banden. Kijk dan tevens of er geen oneffenheden zoals spijkers in de band zitten. Wettelijk moet een profiel van een motorband voldoen aan tenminste 1,0 mm diepte; veiliger is 1,5 tot 2,0 mm. Wil je meer weten over banden ga dan naar: banden informatie

bandenspanningsmeter

Verlichting

Deugdelijke verlichting en veiligheid gaan hand in hand. Controleer voor iedere rit de verlichting (groot-, dim-, voor-, achter- en remlicht) en de knipperlichten van de richtingaanwijzer. Een reserve-zekering als bagage kan geen kwaad en neemt weinig ruimte in.

Accu

De accu moet regelmatig gecontroleerd worden en daarbij moet de hoeveelheid accuvloeistof zich tussen het minimum- en maximumstreepje bevinden. Bij lekkage de accu direct vervangen. Pas op voor aanraking van het accuzuur met de huid, ogen of kleding.

Remmen

Controleer bij hydraulisch bediende schijfremmen altijd voor een rit of er voldoende remvloeistof in het reservoir zit. Is dit niet zo, dan kan dit wijzen op versleten remblokken. Dit kun je tevens checken door de handremmen aan te drukken. Voelt de remdruk sponzig aan, dan kan dit wijzen op een lekkage in het gesloten remvloeistofsysteem. Kijk bij trommelremmen of de controlepunten op de trommel en het bewegende deel voldoende afstand hebben bij het ‘activeren’ van de rem. De remmen moeten, los van bovenstaande zaken, uiteraard gewoon goed werken.

Oliepeil

Check regelmatig het oliepeil. Op de meeste moderne motorfietsen kan dit via een kijkglaasje worden afgelezen. Halverwege het peilglas is goed. Op de peilstok moet de olie zich tussen de minimum en maximummarkering bevinden. Zorg er in ieder geval voor dat de motor niet warm is en recht staat (bij voorkeur op de middenbok). Voor gebruik het peilstokje schoonvegen. Is de motor zeer lange tijd niet gebruikt laat dan de olie vervangen.

oliepijl lampje

Ketting en cardan

De meeste motoren zijn voorzien van kettingaandrijving, maar daarbij moet je wel in de gaten houden of deze goed is gesmeerd. In het midden van het langste rechte stuk moet de ketting ongeveer 3 cm op en neer kunnen bewegen. Bij regenweer en voor lange ritten vaker de kettingspray gebruiken. Bij cardanaandrijving moet goed worden nagekeken of de as niet lekt. Heb je een motor met riem dan moet je deze af en toe controleren of deze niet beschadigd is.

Koelvloeistof

Bij motoren met vloeistofkoeling moet regelmatig worden nagezien of er nog voldoende vloeistof in het reservoir zit. Draai echter nooit in één keer de dop van de radiator of het expansievat open als de motor nog warm is, want de warme koelvloeistof kan nog onder druk staat en spontaan gaan koken. Bij moderne motorfietsen is het niveau direct af te lezen en hoeft het systeem niet geopend te worden. Als je motor luchtkoeling heeft (komt voor bij oudere modellen) kijk dan of de ribbels schoon zijn. Wanneer er modder op zit zal de koeling minder goed werken.

Het juiste slot

Zorg ervoor dat het slot dat je gebruikt in overeenstemming is met het type dat de verzekeraar in zijn voorwaarden van je eist. Als men een ART-slot verlangt, gebruik dit dan ook omdat je anders bij diefstal op niets hoeft te rekenen. Eist men een ART beugelslot gebruik dan geen schijfremslot, omdat je anders bij diefstal de schade niet krijgt uitgekeerd.

Diverse links naar leveranciers van motoronderdelen vind je op de Links-pagina.