Literatuur over motorrijden

Er is enorm veel geschreven over de motorfiets de afgelopen 100 jaar. De motor en alle aspecten daaromheen hebben ook een enorme ontwikkeling doorgemaakt. En noch, komen er steeds nieuwe snufjes, gadgets, motorfietsen, nieuwe technieken en inzichten bij. Het lijkt wel eindeloos. Als denkt dat het wel meevalt dan moet je maar eens een tijdschrift van nu en een van tien jaar geleden nemen en dan alleen al naar de foto’s kijken. Dan zie je bijvoorbeeld dat er op vandaag de dag veel meer het zichtbaardere ledlicht wordt gewerkt.

Oude literatuur over motorfietsen is leuk om te lezen. Zeker als je boeken neemt waar men diep ingaat op het motorrijden op zichzelf of gewoon over een merk. Persoonlijk vind ik het ook leuk om eens door oude motorbladen heen te gaan. Deze koop ik vaak op rommelmarkten of krijg ze van vrienden en kennissen. Zelf ben ik wel eens een artikel tegengekomen over een motor. Die motor is nu niet meer actueel en zelfs niet populair, maar in die tijd was dat wel. Deze motor heb ik dan ook aangeschaft. Ik kon hem kopen voor een appel en een ei. Puur vanwege enige schaamte laat ik niet weten om welk voertuig het ging. Ik heb er in ieder geval plezier van gehad.

De beste literatuur vind je op het internet. Er is enorm veel informatie te vinden over de motor. Wil je echter geïnspireerd raken en redactioneel goede artikelen lezen dan adviseer ik toch motorbladen of boeken. In een boek lees je meer lineair terwijl je op het internet vaak maar kleine stukjes informatie opzoekt en dit vaak associeert met weer andere informatie op het internet. Dit geeft je wel veel kennis, maar je mist vaak details. Daarom zeg ik lees boeken en bladen dan wordt je kennis een stuk completer op het gebied van motorrijden of welk gerelateerd onderwerp dan ook.

De werkplaatsboeken

Werkplaatsboeken zijn ideaal om te bezitten als je zelf onderhoud & reparaties wil verrichten. Een werkboek kost een paar tientjes. Er zijn ook werkboeken online te downloaden en dan is het gratis. Zelf heb ik liever een origineel boek. Dat kun je vasthouden en lekker doorheen bladeren. Een digitale versie ook al heb je een tablet is toch anders. Uiteraard kun je het ook printen, maar dat vind ik persoonlijk ook niks.

Hieronder vind je de (werkplaats)boeken die ik bezit.

Niet alle boeken zijn werkplaatshandboeken, maar dat geeft niet de boeken spreken voor zich. Als je op de foto klikt kom je op een website van de maker of een verkoper van de boeken. Zo kun je meer lezen over het boek en eventueel aankopen.

honda intercepter handboek 00 / 02 werkplaatsboek
Dit boek heeft mij veel geholpen. Het is handig om meerdere werkplaatshandboeken te hebben. Soms staat het in een boek anders beschreven als het andere. Dat is dan ook de reden voor het in bezit hebben van dit boek.
Haynes-3703-cover_2
Met de haynes repair manual kun je alles zelf doen aan de motor. Voor klein onderhoud tot complete reparaties. In dit boek worden de beste methodes beschreven door monteurs. Uiteraard is het herschreven door auteurs, zodat het goed leesbaar is. Dit werkplaatshandboek is voor de VRF 800 van 1997 t/m 2001
encyclopedie motoren
Dit boek bestaat uit meer dan 250 pagina’s. Ik heb er veel plezier van gehad en nog, want dit boek is geschikt voor iedere motorrijder. Het is niet specifiek gericht op een motorfiets, maar op allerhande motorfietsen en types.
kaft van alle motoren uit 2017
Van dit boek heb ik er verschillende. Dit is een catalogus van alle motoren tot het jaar waarin het boek is uitgebracht. De oude boeken heb ik ook nog, maar ik koop elk jaar een nieuwe. Ook dit jaar heb ik weer het alle motoren boek van 2017 gekocht. Dit is echt een aanrader als je een echte motorliefhebber bent.
honda vfr800 vfr800a werkplaatshandboek
Zo gek als ik ben heb ik ook nog een ander handboek gekocht voor de vfr800 die ik niet bezit.
Haynes vrf750 handboek
Dit werkplaatshandboek is bedoeld voor de honda VFR750 & 700 v-taks motoren van 86 t/m 97. Dit boek gebruik ik amper nog, omdat ik deze motor niet meer bezit. Wel komen er nog af en toe vrienden langs in mijn werkplaats (omgebouwde) garage met hun VRF750 en dan kan het zijn dat ik het werkboek even moet inzien.
Haynes VRF800 vtec handboek
Een andere maat van me heeft een recentere VRF uit 2007. Je begrijpt nu inmiddels wel waarom ik dit boek heb. Ik help mijn vrienden met het onderhoud van de motor.