Welke motorfiets wil ik?

Je hebt nog geen motorfiets en overweegt er een te kopen. Als je erover denkt om in motorfiets te kopen, vraag jezelf dan goed af wat je er precies me wilt. Als je gewoon van plan bent om af en toe in lekker stuk te rijden en je wilt dat ook nog een beetje smaakvol doen, dan heb je aan een
custom een goede vriend. Heb je grotere planner, lange tochten en stevige vakanties, dan kun je misschien het best op zoek gaan naar een toermotor, met een kuip en een kofferset.

Zoek je een motor om lekker hard mee te blazen en de bochten vlijmscherp aan te snijden, dan zou je keus goed op een sportmotor kunnen vallen. Het klinkt nu net alsof je met een custom niet sportief kunt rijden en een sportmotor volstrekt ongeschikt is om mee op vakantie te gaan. Dat is onzin, want alles is relatief.

sportieve motor

Wanneer ben je sportief aan het motorrijden

Sportief rijden is een ontzetten betrekkelijk begrip. Iemand die op een supersportmotor een klaverblad met honderdtwintig berijdt, neemt deze bocht sportief, daar dingen we niets op af. Maar de durfal die op een Russische Dnepr met surrogaaat-rubberen banden het klaverblad met tachtig weet te ronden, levert een supersportieve prestatie. Er is weliswaar een groot verschil in snelheid, maar beide coureurs rijden zonder meer sportief. Het hangt er maar van af met wat voor soort handicap je rijdt. Je kunt dus met alle type motoren sportief rijden. De ene motor is meer gemaakt voor snel en sportief rijden dan de anderen, maar het kan op alle motoren. Wil je toeren dan is een custom of chopper misschien de beste keuze. Wil je hard en sportief rijden dan kun je misschien beter kiezen voor een Yamaha R1. Ik noem maar wat, maar je weet wel wat ik bedoel.

Wil je op vakantie met de motor?

Op veel campings is het levende bewijs te zien van het feit dat je op elke motor alles mee kunt nemen. Je zit voor je tent en daar in de verte komt een Mad-Max-achtig gedrocht aanrijden. Verrek, denk je dan, een motorfiets! Die motor blijkt dan met acht grote vuilniszakken vol bagage en de hulp van zestien spinnen volledig te zijn ingepakt. Op het voorspatbord zitten de slaapzakken tussen de vorkpoten ingeklemd. Een lel van een tanktas onttrekt dan de rest van de motor aan
het zicht en achter de nummerplaat bungelt een bus olie. Inderdaad is dat geen gezicht, maar het brengt ons wel op een bemoedigende gedachte. Het laat namelijk zien dat je ook met uiterst
beperkte middelen en een dosis vindingrijkheid prima op vakantie kunt. En als je nu maar één keer met de motor op vakantie wilt en daarna nooit meer, dan zit je voor het geld van een kofferset toevallig wel elke avond een malse tournedos te eten. En dat scheelt weer flink in de bagage, want je kunt je kook spullen thuis laten!

camping

Je kunt het zo gek maken als je wilt. Ben je iemand die echt met een motor op vakantie wil en dan ook met de nodige luxe dan is het verstandig om te kijken naar een motor die veel opbergruimte heeft of waar je deze gemakkelijk op kunt creëren. Vind je een honda goldwing een toffe motor en wil je met de motor op vakantie dan is dit een uitstekende motor voor jou. Veel standaard koffers met enorm veel ruimte. En als dat niet genoeg is kun je er ook nog een aanhangertje achter hangen. Dan neem je bijna net zoveel mee als een auto met caravan. Dat is overdreven natuurlijk, maar je snapt wel waar ik op doel.

Uit bovenstaande verhaal over “het gedrocht” begrijp je al dat als je wilt je met elke motor op vakantie kan gaan. Het is ook maar hoe inventief je bent en hoe snel je tevreden bent. Als je alles bij je wil hebben dan wordt het lastig, maar als je niet veel mee wil nemen kun je ook je planning erop aanpassen. I.p.v. in een tent op een camping ga je dan gewoon in een hotel. En omdat het duurder is dan een camping zoek je de goedkoopste op internet op en je gaat i.p.v 2 weken, maar een week. Je neemt zelf geen etenswaar mee, want die koop je wel bij de lokale supermarkt. Je snapt wel wat ik bedoel. Pas je plannen aan aan je motor en je kunt met elke motor op vakantie.

Op vandaag de dag zijn er zoveel verschillende soorten bagagesystemen dat je zelfs met de meeste fragiele kleine motorfiets toch nog een hoop mee kunt nemen. Misschien ziet het er allemaal niet zo mooi uit, maar moet dat dan? Het gaat toch om jouw vakantie met de motor. Niet hoe anderen op je reageren, toch? Misschien vind je dat wel belangrijk en heb je weer een reden gevonden om toch te kiezen voor een motor die gemakkelijker is om mee op vakantie te gaan.

Dus laat je niet afschrikken om een motor te kopen die niet geheel geschikt is voor op vakantie. Het is maar net wat je van plan bent, welk bagagesysteem je aanschaft en hoe je de vakantie plant.

Verder is het ook belangrijk dat je weet welke bagagesystemen er zijn en hoe je bagage op je motor plaatst.

Als laatste en misschien wel het meest belangrijke is het de staat van de motor. Die moet namelijk tip top zijn als je op vakantie gaat zeker de draaiende delen en al helemaal de slijtage onderhevige delen, zoals de banden. Banden moeten goed zijn! Punt! Je gaat niet op reis met slechte banden! Als je een motor koopt voor op vakantie dan moet je deze eerst goed bekijken, althans als je een tweedehands motor koopt. Zijn ze niet goed dan zul je toch nieuwe moeten kopen. Wil je meer informatie hierover lees dan motorbanden informatie. Hier vind je alle informatie over motorbanden die je als motorrijder nodig hebt, zoals het beoordelen of de banden nog goed zijn en het inrijden van nieuwe banden.

honda goldwing vs harley-davidson

Dezelfde als de lesmotor

Als beginnende motor rijder wil je misschien een motor kopen die sterk op je lesmotor lijkt. Logisch, want door ben je aan gewend en het ding reed immers prima. Toch doe je er goed aan om ook andere motoren te overwegen. Want het is enorm jammer als na verloop van blijkt dat die ‘lesmotor’ je toch niet zo goed bevalt. Dan wil je waarschijnlijk een andere en zo’n ruilactie kost altijd een boel geld. Vraag je dus eerst goed af wat je met je motor wilt en neem alle tijd om je te oriënteren naar de voor jouw geschikte motorfiets! Het is niets anders dan onderzoek doen naar motorfietsen. Op deze website kun je meer tips vinden hoe je geschikte motorfiets kiest.

Als je je goed oriënteert kun je ook een betere keuze maken. Vraag ook mensen wat ze van bepaalde motorfietsen vinden. Misschien ontdek je ook wel dingen waarvan jij vind dat ze belangrijk zijn.

waarschuwingsbordjes

Uiteindelijk kun je niet meer doen dan onderzoek. Je kunt ook op motorfietsen rijden, maar echt weten of de motor die je koopt ook de motor voor jou is kun je pas zeggen als enkele duizenden kilometers hebt gereden. Vaak moet je ook nog wennen aan de motor. Ook kun je als beginneling nog niet goed oordelen over wat jij fijn vindt rijden. Dat komt allemaal later pas. Een nieuwe motor is hetzelfde als een nieuwe bank. In de meubelzaak ga je erop zitten en liggen en je denkt dat die perfect is, maar eenmaal enkele weken thuis merk je pas hoe lekker of juist niet lekker hij zit of ligt.

Uiteindelijk moet je hopen dat je voor jou de perfecte motor koopt. In ieder geval voor de eerste jaren, totdat je weer toe bent aan een nieuwe. De tweede motor gaat altijd gemakkelijk.