Wanneer is een band van de motor te kaal?

banden sporen op asfalt

Deze vraag zullen veel mensen zich afvragen. Wanneer is de band te kaal om nog veilig te kunnen rijden? En dan vooral op een nat wegdek?

Voordat we gaan kijken wanneer dat punt bereikt is gaan we het eerst even hebben over hoelang het duurt voordat je op het punt komt dat een motorband verwisseld dient te worden.

De levensduur van een band is afhankelijk van verschillende factoren:

  • Aantal kilometer
  • Rijstijl
  • Weersomstandigheden
  • De kwaliteit van de samenstelling (compound) van de band
  • Stalling binnen of buiten
  • Manier van stallen
  • Bandendruk
  • Verkeerde montage (Zaagtandslijtage ook wel gecupte banden genoemd)

Deze bovenstaande factoren bepalen hoe snel de slijtage plaatsvindt. Het is dus lastig te zeggen hoelang je doet met een band.

Achterband vs voorband

Een achterband gaat over het algemeen minder lang mee dan een voorband. Toch moet ook de voorband regelmatig worden gecontroleerd op scheurtjes en andere beschadigingen. Zeker omdat de band er vaak veel langer op ligt dan de achterband. De voorband wordt vaak te lang gebruikt. Ook vanwege kostenbesparing wordt er vaak gegokt dat de band nog goed is. Soms laten mensen de band van voor naar achteren leggen. Dit is overigens niet echt een goed idee. De voorband kan namelijk niet zichtbare schade hebben. Vervang elke band altijd met een nieuwe.

Kilometers en rijstijl

Als je veel hetzelfde rijdt dan slijt de band ook harder. Zo kan het zijn dat je veel rechte stukken rijdt, waardoor je een vierkante band krijgt. Zolang het profiel goed genoeg is maakt het niet veel uit. Het enige probleem is dat je dan lastiger bochten kunt nemen. Dit komt de rijcomfort niet ten goede. Anderzijds als je extreem veel bochten neemt in zeer korte tijd dan is het mogelijk dat door de wrijving en daaruit voortkomende hitte het rubber gaat ophopen aan de zijkant van de band. Als dit het geval is moet je wel gaan opletten, omdat deze van de band daarna minder goed grip hebben. Dit gebeurt meestal bij het circuit rijden en dan op hete dagen.

Circuitbanden hebben de meeste race-fanaten wel eens van gehoord. Dit is een term voor banden die aan een zijde slijtage hebben. Dit kan de linker of de rechterzijde zijn. Meestal gebeurt dit op een circuit waar veel bochten naar rechts gaan.

Veel mensen denken niet echt goed na over bandenslijtage, maar het is toch wel erg belangrijk om je hiermee bezig te houden. Met name voor de veiligheid, rijcomfort en zeker niet te vergeten je portemonnee.

Overmatig bandenslijtage voorkomen doe je door je rijstijl enigszins aan te passen. Niet te hard accelereren (spinnend achterwiel) en de banden niet te heet laten worden. Hoe heter ze worden des te sneller slijten ze. De meest gemakkelijke tip om je banden te sparen is om de bandendruk goed te houden. Dit weet iedereen, maar ben eens eerlijk controleer jij de spanning vaak genoeg? Een andere tip dit veel mensen kennen: stal je motor tijdens de winter zo dat de banden de grond niet raken, zo voorkom je karkasvervorming. Voor meer informatie over bandenverzorging kun op de website van continental terecht.

Maar hoe kan ik nu zien dat hij de kaal is?

Officieel is een band te kaal als de slijtage index is bereikt. Er is wel wat meer te zeggen hierover. Als de slijtage index is bereikt en de band dus officieel te weinig profiel heeft dan is het gevaarlijk om met nat weer te rijden. Maar als het erg droog is dan is het uiteraard nog wel te doen. Zoals je ook kon lezen is het niet alleen belangrijk om te kijken of een band kaal is, maar ook of deze beschadigd of vervormd is, Een beschadigde band kan namelijk zorgen voor oncomfortabel rijden, maar ook voor een veel gevaarlijkere situatie en dat is een klapband. Een vervormde band is vaak ook zwakker geworden en kan ook klappen, maar hier is meestal het rijcomfort in het geding.

Het is dus belangrijk om je banden goed te onderhouden en vooral ook te controleren. Wacht nooit te lang met het vervangen van je banden. Als je er niet zeker over bent vraag dan hulp bij het beoordelen aan een deskundige bij de motorzaak.

Als je meer wil weten over banden lees dan motorbanden informatie. Hier vind je veel meer informatie, zoals welke motorbanden het meeste geschikt zijn voor jouw motor, technische informatie en hoeveel kilometers je moet rijden, voordat het nieuwe ervan af is en ze optimaal zijn voor op de weg.

Als je vragen hebt schroom dan niet om contact op te nemen.

Ga terug naar de homepage als meer wil weten over motorrijden en de Honda VFR.